Нобеловата награда за мир - без банкет и в по-малко помещение

Без банкет и в по-малко помещение - церемонията по връчване на Нобеловата награда за мир ще бъде по-малка по мащаби тази година заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес, като се позова на директора на Нобеловия институт Олав Ньолстад.
 

Името на лауреата ще бъде обявено на 9 октомври, но наградата по традиция се връчва в Осло на 10 декември, когато е датата на смъртта на създателя на Нобеловите отличия, шведския учен и индустриалец, изобретателя на динамита Алфред Нобел.
Церемонията на 10 декември няма да се проведе в голямата зала на кметството на Осло, както досега, а в аулата на Университета на Осло. В първата зала се побират 1000 души, а във втората едва стотина души.
Банкетът в чест на лауреата, организиран по традиция същата вечер, сега отпада.


През юли Фондация Нобел също обяви анулирането за първи път от 1956 г. на гала вечерта в Стокхолм в чест на лауреатите на Нобеловите награди в категориите медицина, физика, химия, литература и икономика. Мотивът за анулирането беше отново коронавирусната пандемия.

Нобеловият институт в Осло, връчващ наградата за мир, не изключва варианта и за дигитална церемония по награждаване на лауреата, защото не е сигурно, че в условията на пандемия, той ще пътува за лично получаване на наградата. Присъствената церемония би могла да се отложи за догодина.

Нобеловата награда представлява медал, диплом и сума от 9 милиона шведски крони (около 865 000 евро).

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Избрано от Интернет