Международния ден на лешоядите отбелязваме днес

Международната общност отбелязва днес деня, посветен на едни от най-полезните птици в природата - лешоядите. У нас Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ поставя акцент върху най-дребния по размери сред европейските си събратя и единствения далечен мигрант сред тях - египетският лешояд, съобщават от организацията.

В рамките на LIFE проекта " Нова надежда за египетския лешояд" ще бъде организирана онлайн среща във Facebook страницата на проекта, на която водещи експерти по лешоядите от три континента ще разкажат за миграцията на вида и опасностите по пътя му; за най-голямата заплаха - отровите и борбата с нея на Балканите; за незаконното убиване на птици в Близкия Изток; за традиционната употребата на части от лешояди в Африка и представянето на алтернативи и разяснителни кампании за смекчаване на тази заплаха за вида.

БДЗП поставя сателитни предаватели на малки кресливи орли

Фондация "По-диви Родопи" в рамките на LIFE проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите" организира в Природозащитния център на БДЗП "Източни Родопи" празник за малки и големи Леш фест.

Събитието се прави със съдействието на Община Маджарово. Програмата включва изложба, ден на отворените врати, наблюдение на лешояди, работилница за кукли и куклен театър, а за големите ще има специална изненада, са посочили организаторите.
През цялото време в центъра ще са на разположение и табла с белоглав и черен лешояд и всеки ще може да се снима с таблата и да влезе "в тялото или под крилата" на любимия си лешояд.
Традиционно Международния ден на лешояда се чества всяка първа събота от месец септември и има за цел да повиши информираността и ангажираността на широката общественост относно нуждата и ползите от опазването на тези птици.

Коментари

 1. 2020.09.05 | 10:50
  Предполагаема последна година от празника им на червените боклеци.
 2. 2020.09.05 | 10:39
  ЗНАЧИ ГЕРБЕРИТЕ ИМАТ ПРАЗНИК
 3. 2020.09.05 | 09:44
  ..ААА, МИ ТОЙ Е ...МЪРША!
 4. 2020.09.05 | 07:59
  Честит празник , герберасти !
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет