Алгоритъмът на „Фейсбук“ препоръчва страници и групи, отричащи Холокоста

  • 17 август 2020 13:46

  • 724
  • 1
Алгоритъмът на „Фейсбук“ препоръчва страници и групи, отричащи Холокоста
© Pixabay

Алгоритъмът на „Фейсбук“ препоръчва страници и затворени групи, които отричат Холокоста, пише БТВ, цитирайки „Индипендънт“.

Социалната мрежа защити своята политика да премахва „лъжи и съдържание, които не са верни“, но според Института за стратегически диалог подобно съдържание трябва да бъде маркирано като антисемитско.

Проучването на института е установило, че при търсене със специална ключова дума, която се използва от отричащите Холокоста, излизат 28 „Фейсбук“ групи и осем страници по темата с почти 370 хил. последователи общо. При по-задълбочено разглеждане на тези онлайн общества, учените установили още много други групи, отричащи Холокоста.

Оцеляла от Холокоста почина от COVID-19

„Алгоритъмът на социалната мрежа даже препоръчва подобно съдържание на потребители с ясно изразени крайно десни убеждения и на тези, които проявяват интерес към „фалшивият Холокост“, пишат още от Института по стратегически диалог.

Една от най-популярните страници в социалната мрежа твърдяла, че „изразява политическа свобода“, докато останалите цитирали „научно проучване, базирано на исторически събития“ – и двете отричат съществуването на Холокоста.

От „Фейсбук“ коментираха откритията на института като казаха, че премахват подобни твърдения за Холокоста единствено в страни, в които това е забранено съдържание, като Германия например. Според института обаче социалната мрежа трябва да промени оценката си и дебатите около Холокоста да се приемат сериозно.

„Разбирането на „Фейсбук“ за отричането на Холокоста е форма на антисемитска реч, както и форма на дезинформация“, коментират от института. Докладът допълва също, че благодарение на дигиталните платформи този проблем, както и негативните настроения срещу евреите по цял свят са се увеличили.

Преди време „Туитър“ също беше обвинен в „даване на платформа на тези, които отричат Холокоста“.

От „Фейсбук“ уточняват още, че „свалят всяка публикация, която защитава или се опитва да оправдае Холокоста“.

По време на Втората световна война са загинали над приблизително шест милиона евреи, като елемент от програмата за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия.

Последвайте канала на

Novini.bg
724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.17 | 14:17

1
Целият фейсбоклук е свинщина на семита антисемит Зукърбърг. Той продава данните на 2 милиарда наивници.

Добави коментар

Водещи новини