Мъжете с пистолети изглеждат по-високи

  • 18 април 2012 09:18

  • 1905
  • 1
Мъжете с пистолети изглеждат по-високи
©

Учени установиха, че хората масово възприемат мъжете, които носят оръжие, за по-високи, отколкото са в действителност, съобщи Newslite.tv.

Изследователи от Калифорнийския университет са поискали от стотици хора да дадат предположение за ръста и силата на четирима мъже, като базират впечатлението си единствено на снимки, на които се виждат ръцете им, които държат различни предмети, сред които пистолет, бормашина, пистолет за силикон.

Оказва се, че участниците са видели като най-висок и мускулест именно мъжа, държащ пистолет, без той наистина да е бил такъв, пише inews.bg.

Само заради държания предмет участниците в проучването са го видели със 17% по-висок и по-силен от този, който е държал пистолет за поставяне на силикон.

От резултатите става ясно, че размахването на оръжие кара мъжете да изглеждат и по-големи, и по-силни в очите на другите, което учените обясняват с несъзнателния умствен механизъм, който прави дадена заплаха да изглежда по-страшна отколкото е в действителност.

Става дума за примитивен инстинкт за мигновено преценяване на ситуацията ("бий се или бягай"), който въпреки еволюцията на човешкия вид, се оказва, че все още играе основна роля, когато взимаме бързи решения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1905 1

Коментари 1

Добави коментар
Мижитур Дебилсон

2012.04.18 | 20:57

1
Ще си купя два .... водни !

Добави коментар

Водещи новини