По-различни ще бъдат тази година храмовият празник на Троянския манастир и панаирът в Орешак

По-различни, заради пандемията от коронавирус, ще бъдат храмовият празник на Троянския манастир "Успение Богородично", на 15 август, и традиционният панаир в село Орешак, от 14 до 16 август.

Във връзка с епидемиологичната обстановка от Община Троян, Светата обител и ангажираните с празника институции са приели правила и мерки относно организацията. Игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий заяви, че на първо място ще бъдат извършени многократни дезинфекции на двора, храма, иконите и всички места, до които хората могат да се докоснат.

Празник на общината и честване на 170 години от обявяването на Вършец за курорт започна в града

Ще се спазва дистанция и ще бъдат приканени всички миряни да са с предпазни маски. Все още не е решено дали богослуженията ще бъдат в храма или на открито, на сцена в двора на манастира.

При спазване на необходимите изисквания ще се състои и традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица до могилата - мястото, където през 1600 г. е извършила първото чудо - изцеляване на болно дете. Оттогава до днес всяка година по този начин се отбелязва храмовият празник.

По думите на дядо Сионий пред БТА, заради пандемията, са организирани много доброволци, които да съдействат за реда и спазване на мерките.

Кметът на община Троян Донка Михайлова поясни, че панаирът ще е в района от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства /НИХЗИ/ до механа "Горски кът", при разстояние между сергиите поне 2 метра. Така няма да се позволи смесване на двата потока - пазаруващи и участващи в литийното шествие. Ще се допускат само занаятчии и троянски производители, няма да има търговци, които не предлагат собствено производство стоки.

С цел осигуряване на възможност за консумация на гостите на панаира, ще бъде разрешено само на собствениците на категоризираните заведения за хранене, в рамките на разрешената им открита търговска площ пред заведението, да изнесат скари за приготвяне и продажба на храна. Официалното откриване на панаира ще бъде на 14 август, от 18 часа, пред НИХЗИ.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет