Учени откриха как да разширят наблюдението на космическите отпадъци

  • 07 август 2020 09:25

  • 477
  • 0
Учени откриха как да разширят наблюдението на космическите отпадъци
© Getty Images/Guliver

Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите отпадъци, които представляват заплаха за действащите спътници, предаде Франс прес, като се позова на публикация в списание "Нейчър къмюникейшънс".

Новият метод за наблюдение се основава на лазерна телеметрия от оптичните наземни станции за наблюдение. Тази техника обаче е приложима само за няколко часа привечер, когато наблюдателната станция на Земята е в тъмнина, но отломките все още са осветени от Слънцето.

Изследователи от Австрия съобщиха обаче, че са успели да разширят този прозорец за наблюдение, като използват комбинация от телескоп, детектор и филтър, за да увеличат контраста между обектите и небето. Благодарение на това е възможно космическите отпадъци да се следят 22 часа дневно, вместо настоящите шест.

Учени картографираха зеления антарктически лед от космоса

Това ще е от съществена полза за бъдещи мисии за отстраняването им или за подобряване на орбиталните прогнози в случай на предупреждение за сблъсък, каза съавторът на изследването Михаел Щайндорфер от Австрийската академия на науките.

Близо 9 000 сателита са изведени в орбита от 1957 г. насам. Според американските военни около 23 хиляди обекта с големина над 10 сантиметра обикалят около Земята с повече от 20 000 километра в час. При тази скорост всеки сблъсък може да унищожи който и да било спътник и да създаде още повече отломки, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини