Учени установиха техниката на придвижване на сперматозоидите

  • 02 август 2020 13:22

  • 2014
  • 1
Учени установиха техниката на придвижване на сперматозоидите
© Pixabay

Учени от университета в Бристол установиха, че когато плават, сперматозоидите използват "движението на тирбушона", а не махат с опашчици, подобно на змиорките, пише в. "Дейли мейл".

Тези репродуктивни клетки за пръв път са били наблюдавани под микроскоп през 1678 година. Тогава се е смятало, че те се придвижват подобно на змиорките във водата. В наши дни екипът на Ермес Гаделя от университета в Бристол се наел да проследи точно начина им на придвижване, като използвал високоскоростни триизмерни камери.

Яйцеклетките са придирчиви в избора на сперматозоиди

Уникалните заснети кадри доказвали, че камшичното махане с опашчиците на сперматозоидите и змиеподобното им движение е оптическа илюзия, причинена от двуизмерното им наблюдение с традиционните микроскопи. В 3-D формат картинката изглеждала по съвсем друг начин. Плаването на сперматозоидите по-скоро приличало на това на видрите, които се завъртат като свредел. Новото откритие може да бъде в помощ на лекарите, за да могат по-добре да идентифицират проблемите на мъжкото безплодие.

Бристолският екип изпозвал високоскоростни камери, способни да заснемат 55 хиляди кадъра в секунда. Тогава движението на човешките репродуктивни клетки се проследявало с удивителни детайли. По думите на д-р Каделя те плували като "игриви видри", докато достигнат до яйцеклетката. Илюзията за опашката на сперматозоида, движеща се синхронизирано наляво и надясно и изтласкваща го напред, се оказала само спомен от наблюденията при двуизмерните микроскопи.

При новите изследвания станало видно, че главичката на сперматозоида се завърта в синхрон с ротацията на опашчицата в посока на плуването. Получава се нещо като движението на тирбушона при отварянето на тапа, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
2014 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.02 | 17:45

1
А в youtube има 3Д анимация от 2015 г., която точно това показва.

Добави коментар

Водещи новини