Търговците ще носят отговорност за софтуера на стоката

  • 09 март 2021 20:16

  • 998
  • 2
Търговците ще носят отговорност за софтуера на стоката
© gettyimages

Търговците ще носят отговорност и за софтуера на стоките, ако има такъв. Това заяви за „Монитор“ Богомил Николов от „Активни потребители“ по повод приетия Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажбата на стоки.

Измененията касаят електронни игри, телефони и приложения, които ползват потребителите.

Киберексперт разкри на кои измами станахме жертва по време на пандемията

Търговецът няма да може да избягва отговорност, ако има софтуерен проблем на телефона, ако софтуерът е инсталиран заедно с апарата, обясни Николов. Ако потребителят сам си е инсталирал софтуера, трябва да търси отговорност за проблема от търговеца на софтуера, поясни той.

Според законовите промени ремонтът на стоките вече ще се извършва в разумен срок, като се прецизира за колко време може да се направи ремонтът.

Според приетите текстове, при несъответствие на цифровото съдържание или цифровата услуга, потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от търговеца да ги приведе в съответствие, да получи пропорционално намаляване на цената или да поиска разваляне на договора при условията, предвидени в закона.

Novini.bg
998 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.03.11 | 21:58

2
Малоумна работа. В над 90% от случаите (да не казвам 99%) клиентите си инсталират всякакъв софтуер, включително и нелицензиран. Как ще се докаже, че проблема е точно във фабричния софтуер? С това освен вдигане на цената на даденото устройство, друго няма да постигнат идиотите, дето измислят такива малоумни решения.
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.03.10 | 07:27

1
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини