Проф.Николай Овчаров представя "Индиана Джоунс в храма на ягуара"

  • 12 юни 2020 13:20

  • 1061
  • 6
Проф.Николай Овчаров представя "Индиана Джоунс в храма на ягуара"
© Булфото

Проф.Николай Овчаров представя новата си книга "Индиана Джоунс в храма на ягуара", която по думите му е първото българско изследване на цивилизацията на маите. Изданието на "Фабер" бе представено днес в пресклуба на БТА.

В това своеобразно "пътешествие в изгубения свят на Мезоамерика" Овчаров разказва за маи, олмеки, толтеки, ацтеки, стотици градове, пирамиди, храмове, скулптури, жертвоприношения, за велики цивилизации, създадени в непроходимите джунгли на Централна Америка, върху неплодородната земя, сред хищници, отровни влечуги и облаци комари, заливани от тропически порои, но все пак създали велики култури с неоценим принос към човечеството.

Проф. Николай Овчаров определи като силен археологическия сезон тази година

Литературата за древните народи в доколумбова Америка, излизала в България, е съвсем оскъдна, посочва професорът.

Сега обаче имаме едно прекрасно и задълбочено историческо изследване, в което е вложен огромен изследователски труд, допълва той. Историята започва от 10-ото хилядолетие преди Христа и разглежда появата, развитието, достиженията и културата на всички цивилизации, появили се и изчезнали в Мезоамерика.

Пътеписът е богато илюстриран с цветни изображения.

Последвайте канала на

Novini.bg
1061 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2020.06.13 | 20:10

6
НЕ СЪМ КОМУНИСТ НО ЗА 30 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ" МИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ И ДОКАЗАНО, ЧЕ АНТИКОМУНИСТИ СТАНАХА ОНЕЗИ ЛЕКЕТА А ИМЕННО: НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ ОЛИГАРСИ, ПРОСТИТУТКИ, НАРКОМАНИ, ПРОСТАЦИ И ЛУМПЕНИ, КРАДЛИВИ, МЪРЗЕЛИВИ И ЛЪЖЛИВИ КОИТО ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА СОЦА ПРЕСЛЕДВАХА И ЗАКОПЧАВАХА В ПАНДЕЛАТА И СЕГА АКО НАСТЪПЕШ НЯКОГО ОТ ТЕЗИ ВЕДНАГА ТЕ ИЗКАРВАТ ЗА КОМУНИСТ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ЗАЩОТО УМНИТЕ И МОЖЕЩИТЕ ИЗБЯГАХА А ТУК ОСТАНАХА ШМЕКЕРИ И ПРОСТАЦИ.
Ahenobarbus cezar

2020.06.13 | 14:47

5
ТОЙ ТРАКИТЕ ОПРАВИ СЯ ТРЪГНА МАИТЕ ДА ИЗУЧАВА
Този...

2020.06.12 | 13:55

1
Този е голям историк,но като вземе да се прави на политик и ми пада директно рейтингът в очите ми...
Професионалист

2020.06.13 | 00:49

4
И кое му е голямото?

2020.06.12 | 14:37

2
Защото показва неприязън към комунягите ли?

2020.06.12 | 15:56

3
Точно защото познава историята ни!Затова мрази комунистите!Няма интелигентен човек ,който да ги обича!Те са стадо престъпници ,избили цвета на нацията за да ни направят безгласна и уплашена "рая".Повече са ни избивали от турците.-За това ли да ги обичаме?

Добави коментар

Водещи новини