Учени създадоха най-пълната геоложка карта на Луната

  • 25 април 2020 11:57

  • 1205
  • 2
Учени създадоха най-пълната геоложка карта на Луната
© Pixabay

Учени на НАСА, американския Лунен планетарен институт и Астрогеоложки център, създадоха най-пълната съществуваща карта на Луната, която да е насока за бъдещи мисии - къде да кацат и какво да изследват, съобщи Сайънс алърт. 

Картата е в мащаб 1:5 000 000. Тя е съставена с информация от шест карти от ерата на мисиите "Аполо" и по-нови спътникови снимки. Всичко е съчетано с помощта на геоложки софтуер.

Освен че са комбинирали старите и нови бази данни, учените са стандартизирали имената на скалите, описанията и епохите, които са варирали в предишните карти. Добавена е и тоположка информация - за местоположението на кратери, хребети, фисури, планински вериги, разломи и други неравности по повърхността.

НАСА откри отломки на Луната

"Беше огромен проект", каза Джъстин Хагърти от Американския геоложки институт, към който е Астрогеоложкият център в Аризона.

Луната има кора, мантия и ядро, но не и тектонски плочи. Един от начините да бъде опозната геологията й е чрез историята й - как се е появила преди 4,5 милиарда години, как е еволюирала и с какво се е сблъсквала. За определянето на геоложкия състав са помогнали и мострите, донесени от лунните мисии, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1205 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай гец

2020.04.25 | 20:09

2
Това е поръчка от Република Македония.
wtf!?!?!??!

2020.04.25 | 13:27

1
в случай, че някой има път натам ли?!

Добави коментар

Водещи новини