Агнетата оцеляват по Великден заради отменените семейни трапези и затворените ресторанти

  • 10 април 2020 13:44

  • 962
  • 3
Агнетата оцеляват по Великден заради отменените семейни трапези и затворените ресторанти
© Pixabay

Пролетта се очертаваше обещаваща за овцевъдите в света с концентрацията на много религиозни празници, съпътствани по традиция от големи семейни трапези и много агнешки бутчета. Пандемията от Ковид-19 обаче доведе до забрана за събирането на много хора на едно място и затварянето на ресторантите, информира Франс прес и БТА.

Ето как се стигна до силен спад на продажбите на овцевъдите в много страни.

През април и май трябваше да се реализират 80 процента от годишните продажби на френските овцевъди, тъй като празниците на три големи религиозни общности - евреи, християни и мюсюлмани - са съсредоточени именно в този период.
Еврейският Великден беше от 8 април, католическият е на 12 април, православният - на 19 април, а рамазана е от 23 април до 23 май. А агнешкото е символ за всичките тези религии, обясни Мишел Бодуен, която е председател на Националната федерация на овцевъдите и самата тя отглежда овце. В нейния регион в Централна Франция тази година 500 000 агнета няма да бъдат заклани заради извънредните обстоятелства.

Смолянска фирма дарява 14 000 яйца за медици

Френските животновъди страдат и от нелоялната според тях конкуренция на новозеландското овче месо. Тази година обаче и в Нова Зеландия отчитат наполовина по-малко заклани животни.

Във Великобритания миналата седмица закланите глави дребен добитък са били 204 000, което е с близо 35 000 по-малко в сравнение с миналата година по същото време.

Според експерти тази година отражение имат и финансовите затруднения на потребителите, които харчат по-малко и избягват скъпите меса.

Агнешкото е скъпо за потребителя, но често не е особено доходно за животновъдите. В Гърция някои от овцевъдите обвиняват прекупвачите, че се облагодетелстват от много отслабналото търсене, за да принуждават производителите да продават по-евтино месото. Миналата година килограм агнешко или козе месо се продаваше за 5 евро, а днес е 4 евро най-много, жалват се производители.

Хърватите ще прекарат Великден сами вкъщи

Освен това гръцкият износ за Италия е намалял със 70 и дори с 90 на сто, значителен е спадът и към Испания.

Изключение е Ирландия, която изнася повечето си агнета и агнешко месо за Великобритания и Франция. В страната са заклани 41 000 агнета през последната седмица на март, което е с 3000 повече, отколкото през същия период на миналата година.

Обяснението е, че въпреки затварянето на ресторантите, търсенето на агнешко в тези страни е голямо, тъй като хората работят вкъщи и имат повече време да готвят.

Последвайте канала на

Novini.bg
962 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.04.10 | 18:04

3
Искам агнешко в смисъл, че ми се чука някое младо момиче.

2020.04.10 | 17:04

2
Уважаеми автор/редактор на новини, малкото на снимката ви не е агне!
тодо

2020.04.10 | 16:36

1
наѝ-после нещо хубаво за животните,коронавирус докраѝ,щом само това спасява животинките........

Добави коментар

Водещи новини