Фосил разкрива прародителя на днешните птици

  • 18 март 2020 21:54

  • 2094
  • 0
Фосил разкрива прародителя на днешните птици
© Pixabay

Малък фосилизиран череп, станал известен като "пиле чудо", дава представа на учените за древните прародители на днешните птици, съобщи БТА.

"С лице като това на днешните пилета и задна част на тялото като у патиците, видът е в долния край на семейното дърво на съвременните птици", заяви Даниъл Фийлд от Кембриджкия университет.

Учени разкриха защо птиците снасят разноцветни яйца

Видът получи названието Asteriornis maastrichtensis. Фосилът е на 66,7-66,8 милиона години и е открит в Белгия. По-рано бе оповестено за откриването на фосил на приблизително същата възраст в Антарктида, но точната му възраст и мястото му в еволюционното дърво не са ясни. Фийлд смята, че откритият в Белгия фосил е малко по-древен.

Костите на краката карат учените да смятат, че създанието е било с размери на малка патица и е тежало 395 грама. Краката му били дълги и тънки.

"Става въпрос за крайбрежна птица, която вероятно е можела да лети", отбеляза ученият. Тя е живяла точно преди падането на астероида, свързано с изчезването на много видове, включително динозаврите, от лицето на планетата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини