Ароматът на рози по време на сън помага на децата да учат

  • 12 февруари 2020 11:18

  • 266
  • 1
Ароматът на рози по време на сън помага на децата да учат
© pixabay

Германски учени установиха, че леки аромати, като този на розите, могат да помогнат за засилване на специфични спомени от деня, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА.

Участвалите в изследването ученици са запомнили нови за тях английски думи с около 30 процента по-добре, когато в стаите им горял тамян, докато учели и спели.

Сънят подобрява работата на банковите служители

"Изследването ни показва, че можем да улесним заучаването по време на сън - каза Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург. "А кой би си помислил, че носът ни може значително да помогне за това", пита той.

Ученето по време на сън, наречено хипнопедия, вълнува специалистите от 50-те години на миналия век. Смята се, че то може да се постигне звуково, например да се слушат записи на чуждоезиковата реч, когато човек заспива. Проблемът е, че това умение всъщност може да не съществува. С годините хипнопедията ту идва, ту излиза от мода. Напоследък обаче има данни, че тя съществува поне до известна степен. Макар и да е невъзможно човек да се събуди и да знае нови факти, без да ги е осъзнал, съществува т. нар целева активация на паметта, която може да помага за затвърждаване на наученото по време на сън.

Недостатъчният сън е свързан с риск от болестта на Алцхаймер

Съществуват данни, че леки звуци по време на сън може да засилват обработването на запомняното. Според някои изследвания същият ефект имат и обонятелни стимули.

През 2007 г. учени свързаха задача за заучаване с определен аромат и след това затвърждаваха информацията по време на сън. Това свързване обаче беше ефективно само в някои случаи. По време на съня с бързо движение на очите, ароматите не активират мозъка по същия начин, както при съня на бавните вълни, когато се задейства хипокампусът, свързван с краткосрочната памет.

Мая Йорданова
266 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петров

2020.02.12 | 13:09

1

Здравейте , вижте тази игра , забавна е!
https://golden-farm.biz/?r=1346879

Добави коментар

Водещи новини