Астрономи разкриха тайна, свързана с геоложки структури на Плутон

  • 06 февруари 2020 11:00

  • 874
  • 0
Астрономи разкриха тайна, свързана с геоложки структури на Плутон
© Getty Images

Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки структури на повърхността на Плутон, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.

Оказа се, че областта Томбо - изпълнена от азот с кристална структура област със сърцевидна форма, контролира ветровете и по този начин оказва влияние върху релефа на планетата джудже.

Денем тънкият слой лед се нагрява и се превръща в газ, който се съдържа в атмосферата на Плутон заедно с въглеродния оксид и метана. Нощем газът кондензира обратно в лед.

НАСА подготвя нова орбитална мисия до Плутон

Този цикъл кара газовата обвивка на Плутон да се премести на запад, т.е. по посока, която е противоположна на тази на въртенето на планетата около оста й. Става въпрос за уникален феномен, известен като ретро ротация.

При това появилите се ветрове пренасят прах и частици лед, формирайки тъмни ивици в северните и северозападните райони. По мнението на специалистите, подобна атмосфера няма на друго място в Слънчевата система, освен може би на нептуновата луна Тритон.

Много от заледения азот на Плутон се намира в областта Томбо. Лявата й част представлява ледена покривка с дължина около 1000 км, разположена в равнината Спутник, а дясната е сформирана от плата и ледници с голямо съдържание на азот.

Последвайте канала на

Novini.bg
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини