Лекуват десетки коали на о-в Кенгуру

Поставени в сандъци за транспортиране на котки, кошове за пране или носени на ръце от своите лечители, десетки ранени коали пристигат всеки ден в полева ветеринарна болница в резерват на австралийския остров Кенгуру, предаде Франс прес. Пострадалите от горските пожари и нудаещи се от спешна медицинска помощ коали са толкова много, че лечителите дори нямат време да ги кръстят и са ги обозначили с номера.

30% от коалите в Австралия изгорели при пожарите

Коала номер 64 е с изгаряния на четирите си крайници. Тя е приела успокоително и е сложена на операционна маса в палатка в парка Уайлдлайф на остров Кенгуру, за да бъде изследвана и лекувана.

"Раните й зарастват много добре", увери ветеринарят Питър Хътчинсън.

Той поясни, че въпросната коала е лекувана от няколко дни. Всички коали не са имали този шанс. Когато нараняванията им са много тежки, се прибягва до евтаназия, предава БТА.

Според ръководителя на екипа за спешна ветеринарна помощ в клиниката Стивън Селуд, около 46 хиляди коали живеели на острова преди пожарите. Сега са останали едва 9000.

В цял свят се плетат одеяла за засегнатите животни от пожарите в Австралия

"Тук горските пожари бяха особено опустошителни и се разпространиха бързо - поясни той. - Затова виждаме по-малко ранени животни, отколкото другаде. Голяма част от фауната загина."

Австралийската флора и фауна, които включват уникални видове, бяха сериозно засегнати от започналите през септември м.г. опустошителни горски пожари. Според някои преценки, 1 милиард животни са загинали.

Австралийската министърка на околната среда Сюзън Лей предупреди, че в някои райони на страната коалите са класифицирани като застрашен вид.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Колко чаши кафе пиете на ден?

Колко чаши кафе пиете на ден?

Избрано от Интернет