Учени определиха от кой участък на астероида Бену ще бъде взета проба

13 декември 2019 10:18

Учени определиха от кой участък на астероида Бену ще бъде взета проба
© Pixabay
384 1

Специалисти от НАСА определиха участъка от повърхността на астероида Бену, от който ще бъде взета проба от почвата, съобщи сайтът на космическото ведомство.

Ръководителят на мисията на междупланетната станция ОСИРИС РЕКС Данте Лаурета посочи по време на пресконференция, че е избран кратерът "Найтингейл" в северната част на небесното тяло. Той е с диаметър около 20 метра. Кратерът е покрит с малки отломки, а по неговите стени има цепнатини, достигащи над 7 метра. Диаметър на астероида Бену е 500 метра.

НАСА ще изследва астероид

В началото на 2020 година дистанционната роботизирана ръка на станцията трябва да вземе проба от почвата на астериоида с маса около 60 грама. След това капсулата с образеца ще се отправи към Земята. По план апаратът трябва да кацне на територията на американския щат Юта в края на месец септeмври 2023 година.

БТА
384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.12.13 | 12:21

1

Цървули!!!Велика Америка започва добива на полезни изкопаеми от астероидите!!!Това е началото на мащабна програма,която ще доведе до колонизацията на цялата Слънчева система!!!Ватенките ще берат гъби в Сибир и ще дестилират лосион за баня!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини