Българска реч оглася Коледния базар в Букурещ

  • 10 декември 2019 07:36

  • 971
  • 0
Българска реч оглася Коледния базар в Букурещ
© Pexels

Елха с височина над 30 метра, изработена от естествени елхови клонки, повече от 130 коледни къщички, в които се предлагат традиционни ястия, греяно вино, коледни украшения, огромна сцена за концерти, ледена пързалка, въртележка и къща на Дядо Коледа - това предлага Коледният базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за българи.

До един от входовете се намира щандът с добре познатите румънски козуначени коминчета. Неработен ден е, а опашката не намалява. Срещу 15 леи можем да си купим 400 грама от сладкото изкушение. Предлага се в различни видове - с шоколад, кокос, сусам. Искаме с шоколад, но продавачът ни казва, че има само обикновени и допълва с усмивка, че сме направили най-добрия избор.

За първа година в Котел ще има Коледен базар

Продължаваме към един от щандовете с греяно вино. Посреща ни 24-годишният Александро. Младежът е от Букурещ. Казва, че Коледният базар се посещава от значителен брой туристи, като много от тях са от България.

"Базарът е пълен с хора, а една от основните причини за това е, че много музиканти пеят на сцената и артисти участват в пърформанси", казва Александро. А за виното, което предлага, обяснява, че е от района на Вранча. "Това е едно от най-вкусните вина в Румъния. В този регион се произвежда много вино", разяснява Александро. По думите му клиентите предпочитали греяното вино да е сладко и с подправки - с канела, карамфил, портокал или лайм. Малцина го харесвали да го пият чисто.
Казваме си довиждане с Александро и продължаваме разходката. Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация, продукти, произведени в Румъния, кулинарна зона, коледни сладкиши. Можете да видите ръчно изработени стъклени коледни топки, като според големината им е и цената - между 20 и 40 леи. В този диапазон се предлагат и коледните фигурки от дърво. Можете да си закупите и керамични съдове, но не се учудвайте, ако са произведени в България.

Стигаме до щандовете с кашкавал, сирена, пушени колбаси, риба, домашно направени сладки, шоколади, медени бисквити под формата на елха, ръкавичка, сърца, снежен човек. В този момент подухва леко ветрецът и донася уханието на термично обработено агнешко месо. Пържи се в собствената си мазнина на големи метални скари. Е, някои от посетителите предпочитат повече миризмата на свинско, тъй като агнешката не им допада и се мръщят, но пък това е част от атмосферата на базара. По-натам е и щандът за мекици - освен с пудра захар, с мармалад или с шоколад и нарязан банан, ги продават с домат и салам, със сирене и с кашкавал, с риба тон и лук. Цената им варира - от 8 до 15 леи.
Връщаме се обратно при голямата елха. До нея се намира къщичката на Дядо Коледа, в която децата могат да оставят своите писма с желаните подаръци. В определен часови интервал ги посреща и белобрадият старец със своите елфи. Отвън е поставен и голям сандък, който е част от благотворителна кампания под наслов "И вие можете да бъдете Дядо Коледа!". Инициативата призовава в него посетителите да оставят своето дарение - от книги или играчки, за деца в неравностойно положение.

През цялото време, разхождайки се из пазара, чуваме родна реч. Българи от различни градове в страната - от Русе, Варна, Силистра, Шумен, Плевен, избягали от ежедневието, са дошли да се заредят с коледно настроение. Някои от тях са пътували до румънската столица като част от екскурзия, която немалко наши туристически агенции предлагат, а други са решили да си организират пътуването сами.

Срещаме Елена и Ваня от Плевен. Двете жени обясняват, че са се записали на еднодневна екскурзия за по 35 лева на човек. "Искахме да видим Коледния базар в Букурещ. Преди това имахме автобусна разходка, за да разгледаме забележителностите на града, а също и посещение в голям мол", казват те. По думите им плюсовете дали ще пътуваш организирано, или индивидуално са различни.

"Предимството е, че екскурзоводите знаят всичко - къде и какво. Къде цените са достъпни и са близки до нашите, откъде да пазаруваме и откъде - не, от какво да се пазим. Ако дойдем семейно, ще е с приспиване. Ще имаме повече време да разгледаме града, но ще похарчим повече пари. А еднодневната екскурзия е само за разходка и забавление", обясняват Елена и Ваня.

Малко по-натам се заговаряме с Дамян и Василка от Шумен. Двамата също са се записали на екскурзия. "Не сме идвали в Букурещ и искахме да видим как изглежда в навечерието на коледните празници. За ден сме - тръгнахме сутринта и ще се върнем вечерта. Разнообразието да излезем от ежедневието - това ни доведе на Коледния базар", обясняват двамата.

А след като разгледате базара, може да обиколите с превозното си средство основните булеварди на града, които греят с богата коледна украса - от светещи звездички, ангели и пеперуди, през планети от слънчевата система, та до "висящи полилеи". От няколко кръстовища светещи елементи и надписи ни напомнят, че Букурещ е и един от 12-те града, които ще бъдат домакин на Европейското първенство по футбол през идната година.

Последвайте канала на

Novini.bg
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини