Човечеството дължи съществуването си на алкохола

  • 05 декември 2019 14:28

  • 3455
  • 3
Човечеството дължи съществуването си на алкохола
© pixabay

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от БТА.

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".

Употребата на алкохол забавя развитието на мозъка

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира. Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анатема краваре !

2019.12.06 | 12:21

1

Както са я подкарали глупаците от МИ-6, за в бъдеще ингилизкият "Новичок" ще бъде определящ за оцеляването на ингилизкия прокълнат род.

Кряяяяяя!

2019.12.07 | 09:12

3

Кря-кря-кря!

Fa

2019.12.07 | 09:10

2

Наранявате чувствата на негрите и азиатците, защото те не могат да пият алкохол и мляко. На практика ги наричате маймуни. Пак се оказа, че бялата раса се е появила последна и превъзхожда останалите. :)

Добави коментар

Водещи новини