-
11 ноември 2019 14:00
- 4386
- 0
Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние сме свикнали с различните вкусове и тяхното съчетаване.
Горчивите храни са невероятно питателни и съдържат голямо разнообразие от растителни химикали, които имат значителни ползи за здравето. Някои от тези ползи включват по-нисък риск от много заболявания - включително рак, сърдечни заболявания и диабет - и по-добро здраве на червата, очите и черния дроб. foodpanda подбра, най-обичаните горчиви храни и напитки и техните ползи.
1. Горчив пъпеш - Горчивият пъпеш е зелен пъпеш с форма на краставица, който има изключително горчив вкус. Той се яде в азиатски, африкански и карибски страни, но e по-малко популярен в други области. Горчивият пъпеш е пълен с фитохимикали като тритерпеноиди, полифеноли и флавоноиди, за които е доказано, че забавят растежа на различни видове рак. Използва се и в естествената медицина, за да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.
2. Кръстоцветни зеленчуци - Кръстоцветното семейство съдържа много зеленчуци с горчив вкус, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола. Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчив вкус и са отговорни за много от техните ползи за здравето.
3. Зелените глухарчета - Може да си мислите, че глухарчетата са просто градински плевел, но листата им са годни за консумация и са силно питателни. Зелените глухарчета са средно големи със зелени листа с неправилни ръбове. Те могат да се консумират сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в супи и тестени изделия. Тъй като са много горчиви, зелената глухарче често се балансира с други аромати като чесън или лимон.
4. Червени боровинки - Червените боровинки са тръпчиви, горчиви червени плодове, които могат да се ползват сурови, варени, сушени или сочени. Те съдържат тип полифенол, известен като проантоцианидини от тип А, който може да предотврати залепването на бактерии върху повърхности, като например телесните ви тъкани.
5. Какао - Какао на прах се произвежда от зърната на растението какао и има изключително горчив вкус, когато не е подсладен. Често използван в различни десерти, той също се смесва с какаово масло, какаов ликьор, ванилия и захар за направата на шоколад. Изследването е установило, че хората, които ядат черен шоколад поне три пъти седмично, имат 56% по-нисък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.
7. Кафе - Кафето е една от най-консумираните напитки по света и най-добрият източник на антиоксиданти в американската диета. Подобно на повечето горчиви храни, кафето е натъпкано с полифеноли, които придават уникалния му вкус. Един от най-разпространените полифеноли в кафето е хлорогенната киселина, силен антиоксидант, вероятно отговорен за много ползи за здравето на кафето, включително намалени окислителни увреждания и по-малък риск от сърдечни заболявания и диабет.
8. Червено вино - Червеното вино съдържа два основни вида полифеноли - проантоцианидини и танини, които придават на виното си дълбок цвят и горчив вкус. Някои по-нови изследвания показват също, че червеното вино може да е полезно за червата ви. Едно малко проучване установи, че пиенето на чаша червено вино дневно в продължение на един месец увеличава броя на здравите чревни бактерии.
Последвайте канала на
Свързани новини
Проф. Байкова: Опасни храни няма
31 октомври 201909:00
Химични вещества в опаковките на храни са опасни за мозъка
27 октомври 201915:06
Плодове, зеленчуци и други храни леко поевтиняват
26 октомври 201908:11
Кои са най-вкусните храни в Европа
25 октомври 201908:30
Как да се храним, за да сме здрави
24 октомври 201911:33
Как да съчетаем забързаното ежедневие със здравословен хранителен режим
07 октомври 201916:25
Как се консумират нудели по света
10 февруари 202017:10
Цените на храните: Краставици нагоре, домати надолу
05 януари 202014:01
Два отменени гола в добавеното време донесоха радост на Крумовград срещу Славия
България допусна обрат от Черна гора и се отдалечи от ЕвроБаскет 2025
Кириякос Георгиу разказа за премеждията си в Спартак (Варна)
ПФК Ботев: Ситуацията около Антон Зингаревич става все по-странна и лишена от прозрачност
Салах: Разочарован съм, по-скоро съм вън от Ливърпул, отколкото вътре
Областна администрация София-град и Столична община подписаха договора за прехвърляне на собствеността на "Герена"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Петър Чобанов: Минималната заплата крие повече рискове, отколкото решения на проблеми
25 ноември 202420:50
От прокуратурата искат постоянен арест за трима от биячите в мола
25 ноември 202418:09
Шофьор на тролей е със счупени нос и ръка след побой от пътник в София
25 ноември 202418:11
Юлиян Попов: Цената на водата в България е ниска, трябва да се инвестира в напояване
25 ноември 202418:46
Общини напират да вдигнат цената за паркиране
25 ноември 202422:30
Водещите новини! Бабикян: Борисов води разговора с Пеевски, а не с ПП-ДБ. Войната в Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва (и още…)
25 ноември 202419:18
Нетаняху може да бъде арестуван, ако пътува до Германия
25 ноември 202419:28
Белият дом: Преговорите за спиране на огъня между Ливан и Израел вървят към споразумение
25 ноември 202422:53
Осло не откри доказателства за връзка между норвежеца, собственик на българска фирма, и взривените пейджъри на "Хизбула"
25 ноември 202420:41