Изкуствен интелект на "Гугъл" победи всички водещи играчи на "Старкрафт II"

Изкуственият интелект "АлфаСтар", създаден от програмисти на "Гугъл" и компанията "Дийп майнд", победи всички водещи играчи в популярната компютърна стратегия "Старкрафт II" и получи по-добри резултати от 99,8 процента от геймърите в общия рейтинг, съобщи сп. "Нейчър".

"Много ме впечатли стила на игра на "АлфаСтар" - каза Дарио Вюнш, един от водещите играчи в "Старкрафт II", в която състезанието е в реално време, с бързо темпо и сложна стратегия. - Той преценява точно кога да влезе в сражение със съперниците и кога да отстъпи. При това не чувствах да играя със свръхчовек, когото не мога да победя. Струваше ми се, че срещу мен е реален човек.

Създателите на "АлфаСтар" - британският програмист Дейвид Силвър и колегите му от "Дийп майнд" вече няколко години водят в разработването на системи за игрален изкуствен интелект на базата на дълбоки невромрежи и машинно обучение, а не на специфични инструкции. Преди пет години те станаха известни със системата "АлфаГо", която победи шампиона на Европа. Преди две години те преминаха към компютърните игри.

В "Старкрафт II" опитните играчи вършат по много неща едновременно - управляват ресурсите си и правят сложни бойни маневри, за да победят стратегически противниците. Професионалистите играят с невероятна скорост - над 300 действия в минута. Сложността на играта поставя много предизвикателства пред изкуствения интелект.

За разлика от шаха, в нея войниците са стотици и се движат едновременно в реално време, а не един след друг. Докато една шахматна фигура има ограничен брой разрешени движения, "АлфаСтар" трябва да избира от 10 на 26-а степен движения във всеки момент. Освен това информацията в "Старкрафт II" не е перфектна - играчите често не виждат какво прави противникът. Това я прави непредвидима.

Коментари

  1. 2019.10.31 | 14:34

    Ей на това му се вика навременна новина...Вие знаете ли кога с е случило това??? На 19-ти декември 2018!!! Страшни сте наистина..:Д:Д И само да допълня,че от тогава този изкуствен интелект е понатрупал не малко загуби...!

    1. 2019.10.31 | 14:49

      Изпревари ме.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет