Учени разкриха защо птиците снасят разноцветни яйца

  • 30 октомври 2019 13:12

  • 1960
  • 0
Учени разкриха защо птиците снасят разноцветни яйца
©

Пъстрата окраска на черупките на повечето съвременни птици им помага не само да скриват бъдещото си потомство от хищниците, но ги предпазва от прегряване или от недостиг на топлина, пише сп. "Нейчър иколоджи енд иволюшън".

Международен екип орнитолози установи, че яйцата на птиците, които обитават северните региони на Земята и особено тези пернати, чиито гнезда често се осветяват от слънчевите лъчи, имат обикновено по-тъмна окраска. Те бързо се нагряват на слънцето, което помага на зародишите по-бързо да се развиват и да побеждават в конкурентната борба.

Орнитолозите постоянно спорят за това кога и защо птиците са започнали да снасят цветни яйца. Повечето учени в наши дни предполагат, че яйцата на пернатите динозаври и на първите примитивни птици са били лишени от подобни защитни приспособления.

Общо е мнението, че те са се появили в края на мезозойската ера, когато птиците са започнали да запълват празните екологични ниши, а бозайниците "професионално" са започнали да ходят на лов за яйцата им. Именно тогава черупките на яйцата започват да се изпъстрят и да получават сложни шарки. Така птиците са могли да отличават своите яйца от тези на паразитиращите кукувици.

Даниъл Хенли от университета в Лонг айлънд в Ню Йорк и неговите колеги от Австралия и Северна Каролина предложиха алтернативно обяснение за възникването на пъстрата окраска на яйцата.

Тя се определя според тях от температурата на въздуха и от количеството на валежите. Изучавайки яйцата на 600 вида птица, учените съставили световна карта на цвета на черупките на яйцата им. Едни са цветовете в областите близко до полюсите и съвсем други в умерения климатичен пояс.

БТА
1960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини