Археолози откриха руини от византийска църква в Израел

Руини от византийска църква от 6-и век, построена в чест на неизвестен "славен мъченик", бяха открити в централната част на Израел, предаде Франс прес. Археолози се натъкнали на мозайки, крипта и много газеници.

Обектът с площ около 1500 кв.м е открит при изкопни работи във връзка с построяването на нов квартал в град Бет Шемеш, западно от Йерусалим.

Цветните мозайки са с изображения на листа, птици и плодове, както и на геометрични форми, включително впечатляващи капители на колони.

Построяването на църквата е било до голяма степен осъществено при управлението на император Юстиниан Първи между 527 г. и 565 г. Параклис е бил построен по-късно, при управлението на император Тиберий Втори Константин.

Открити са подземна погребална камера и две водещи към нея стълбища.

"Става въпрос за една от малкото църкви с добре съхранени крипти в пределите на Израел - заяви ръководителят на екипа Бенямин Сторшан. - Църквата е построена в чест на славен мъченик, чиято самоличност е неизвестна. Големите размери на сградата и надписите в нея свидетелстват за значимостта на въпросната личност."

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет