Мадрид обявява война на дългоопашатите папагали монах

  • 08 октомври 2019 13:00

  • 1722
  • 0
Мадрид обявява война на дългоопашатите папагали монах
© Pixabay

Градските власти в Мадрид решиха драстично да намалят популацията на дългоопашатите папагали монах, чиято експанзия застрашава екосистемите и здравето на жителите на столицата, предава Франс прес.

Кметството е разработило план, целящ да ограничи броя на тези пернати чрез лов и стерилизация на яйцата им в гнездата. По този начин самките ще продължат да ги мътят и няма да снасят нови.

Тези малки папагалчета със зелени пера и сива шийка от вида Myiopsitta monachus произхождат от умерените субтропични райони на Аржентина. Срещу тях в мадридското кметство били получени множество оплаквания. Тези птици отнемат храната на други видове и повреждат растенията, с които изграждат гнездата си. Свити високо в клоните на дърветата, гнездата могат да достигнат средно до 50 килограма, а понякога и до 200. А тези конструкции носят опасност за гражданите при падане.

Първоначално монашеските папагалчета бяха внасяни като домашни любимци. Но много от тях по различни причини напуснаха кафезите си и се размножиха лавинообразно в парковете на испанската столица. Техният брой нарасна с 32 процента от 2016 година насам и сега тези дългоопашати папагали са около 12 хиляди. Според испанските закони те са класифицирани като "екзотичен инвазивен вид".

Последвайте канала на

БТА
1722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини