Бъдещите татковци трябва да спрат да пият шест месеца преди зачеването на бебе

  • 04 октомври 2019 16:50

  • 1883
  • 2
Бъдещите татковци трябва да спрат да пият шест месеца преди зачеването на бебе
© pixabay

Бъдещите бащи трябва да се откажат от алкохола шест месеца преди зачеването на дете, за да предпазят потомството си от вродени сърдечни дефекти, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на мета анализ, направен от китайски учени.

Специалистите са анализирали 55 изследвания, публикувани между 1991 и 2019 г. и обхванали 41 747 бебета с вродени болести на сърцето и 297 587 здрави деца. Изследователите са отчели и фактори, сред които здравето и начинът на живот на родителите, посочва БТА.

Анализът показва, че употребата на алкохол от мъжете преди зачеването е свързана с 44 процента по-висок риск от проблеми със сърцето за нероденото дете. Същевременно жените, които са консумирали алкохол преди зачеването и през първото тримесечие на бременността, увеличават вероятността от развитие на фетален дефект с 16 процента.

Злоупотребата с алкохол е свързана с 52 процента по-висок риск за мъжете и отново с 16 процента за жените. Разбира се, това не е покана към бъдещите майки да продължават смело да "надигат чашката", отбелязват авторите на изследването. Според тях мъжете трябва да обявят "сух режим" поне шест месеца преди зачеването на дете, а жените - година, за да сведат риска до минимум.

"Употребата и злоупотребата с алкохол от страна на бъдещите родители е високо рисково и опасно поведение, което не само увеличава опасността бебето им да се роди със сърдечен дефект, но вреди сериозно и на собственото им здраве. Наблюдавахме постепенно увеличаване на риска от вродени сърдечни дефекти в резултат на повишена консумация на алкохол от страна на родителите", казва д-р Цзяби Цин от Колежа по обществено здравеопазване Сянгуа.

Авторите отбелязват, че изследването им е базирано върху наблюдения и не установява причинно-следствена връзка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1883 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
uihojkop

2019.11.12 | 09:46

2

xaxaxaxaxax

cin

2019.10.05 | 13:35

1

Laja e,bashta mi pieshe 7/24 az sum 100% zdrava...

Добави коментар

Водещи новини