Котките възприемат стопаните си като родители

  • 24 септември 2019 11:45

  • 2731
  • 1
Котките възприемат стопаните си като родители
© Pixabay

Котките винаги са възприемани като по-малко любящите домашни любимци, но ново проучване оборва това схващане. Според доклад, публикуван в “Кърънт байолоджи”, котките възприемат своите стопани като родители и отношението им към най-близките хора се доближава повече към това на човешки бебета към родителите им.

За експеримента са използвани 70 малки котенца. Учените съставили тест, който събира в себе си критерии за привързаност най-често срещани при кучета, примати и човешки бебета, отбелязва БТВ.

Първоначално котетата били в компанията на своите стопани, след което хората излизали от стаята за известно време и отново се връщали.

Учените от своя страна наблюдавали поведението на животинките и установили, че могат да бъдат разделени на няколко групи: сигурен, неорганизиран, противоречив и избягващ.

Около 60% от котенцата показали държание, от което става ясно, че изпитват сигурност, когато любимите им хора са около тях. 30% от животинките пък показали, че са несигурни, което означава, че продължили да се притесняват дори след връщането на стопаните си в стаята.

При сравнение биолозите установили, че това държание се доближава най-много до това на човешките бебета.

Същият експеримент бил повторен и по-големи котки – резултатите били същите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2731 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2019.09.24 | 13:07

1

Защо хората продължават да взимат като пример само и единствено кученцата. От малка съм заобиколена от животинки. Когато им дадеш любов те ти отвръщат с любив. Без значение от кой вид са. Но хората не искат любов искат подчинение. Това е причината толкова да са съсредоточени към кученцата. Защото те най-лесно се подчиняват.

Добави коментар

Водещи новини