Тазгодишният месец юни е най-горещият в света, откакто се води статистика

  • 19 юли 2019 12:27

  • 343
  • 1
Тазгодишният месец юни е най-горещият в света, откакто се води статистика
© Pixabay

Тазгодишният месец юни е най-горещият от 140 години, поставяйки световен рекорд. Това се казва в новия ежемесечен доклад на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

През юни т.г. средните температури са достигнали 15,9 градуса Целзий, т.е. били са с 0,9 градуса Целзий по-високи от средните температурни стойности за 20-и век.

По този начин се подобрява рекордът, регистриран от месец юни 2016 г., който бе най-горещият, откакто се води статистика от 1880 г.

Европа е с най-много рекордни температурни стойности през тазгодишния месец юни, докато други рекордно високи температури са регистрирани в Русия, Африка, Азия и Южна Америка.

Франция е с най-горещия си месец юни в историята, а това е необичайно, защото месец юли обикновено е по-горещ от юни. Става въпрос за 414-ия последователен месец, в който температурите са по-високи от средните температурни стойности за 20-и век. Девет от последните 10 най-горещи месеци юни през последните 140 години са регистрирани след 2010-а г.

"Новите рекордно високи температури свидетелстват, че въглеродните емисии в атмосферата дестабилизират по-бързо климата на Земята, отколкото смятаха учените - заяви климатологът Стивън Харисън от университета в Ексетър, Англия. - Ако продължи поставянето на нови рекорди, това ще означава, че климатът е по-чувствителен към нивото на парниковите газове в атмосферата, отколкото показваха по-ранните ни климатични модели."

Последвайте канала на

БТА
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mancho Mangala

2019.07.19 | 13:33

1

Va kade nai gorestiq vaaa,ut dajd sha sa udavim vaaa

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини