Учени призоваха да бъдат засадени трилион дървета

  • 05 юли 2019 14:45

  • 848
  • 2
Учени призоваха да бъдат засадени трилион дървета
© Pixabay

Учени призоваха протестиращите срещу климатичните промени да спасят планетата, като садят дървета, защото това е най-добрият начин за контролиране на парниковия ефект, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Ако бъдат засадени дървета на свободните площи, които са колкото територията на САЩ, те биха уловили две трети от произведените от човека парникови емисии. Дори при съществуващите градове и обработваеми площи, има 9 милиона квадратни километра свободно пространство, на което могат да бъдат засадени трилион дървета, пишат еколози от Федералния технологичен институт в Цюрих в сп. "Сайънс", предава БТА.

Те са изчислили, че тези нови дървета за десетилетия ще могат да погълнат почти 830 милиарда тона въглероден двуокис от атмосферата. Това е почти колкото хората са произвели през предишните 25 години. Ползата ще е бърза, защото дърветата пречистват въздуха най-добре, когато са млади.

"Всяко друго решение срещу климатичните промени би изисквало всички да променим поведението си, или някакво решение от политици, които могат да вярват или да не вярват в климатичните промени, или пък научно откритие, каквото още не е направено - каза Том Краутър от екипа. - Това е най-евтиното - хиляди пъти", а и най-ефективното.

Швейцарските еколози са първите, изчислили колко дървета може да има на Земята, къде е възможно да бъдат отглеждани те и колко въглерод могат да погълнат. Създадената от тях карта показва и кои дървета са най-подходящите.

Шестте държави с най-много налично място за засаждане на дървета са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.

Учените са използвали Гугъл Ърт, за да установят къде могат да бъдат засадени повече дървета. Според ръководителя на изследването Жан-Франсоа Бастен има място поне за още един трилион, а може би и трилион и половина. Сега на планетата ни има три трилиона дървета.

Последвайте канала на

Novini.bg
848 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Буля Пенс

2019.07.05 | 15:16

2

А я садим само Пиперо...Он чисти ли въздуха?

ГОСТ

2019.07.05 | 14:56

1

Правилно, освен думи и протестиращи, трябва и действие. Да се организираме за засаждане на дървета, където може да се облагородят зелените и пустеещи площи, защото пустееща земя има много. И не да се садят дървета бор, защото те освен дървесина за друго не стават, а такива, които действително ще сспомогнат за бързото прочистване на въздуха.

Добави коментар

Водещи новини