Изучаването на музикален инструмент подобрява успеха в училище

  • 01 юли 2019 11:47

  • 295
  • 0
Изучаването на музикален инструмент подобрява успеха в училище
© Pixabay

Когато децата подрънкват на пиано, може да ни се струва, че си губят времето, вместо да се подготвят по по-важни предмети като математика или език, но канадски учени установиха, че свиренето на музикален инструмент повишава успеха по аритметика, биология, химия и физика, пише в. "Дейли мейл".

Учениците, свирещи на някакъв инструмент, се оказват средно с една година по-напред по тези дисциплини от немузикалните си връстници.

Музиката улеснява ученето, защото дава умения, които могат да се прехвърлят. Овладяването на инструмент може да е много трудно. За това е необходимо детето да се научи да чете ноти, да развие координацията си между очи, ръце и мозък, да усъвършенства слуховите си умения, а също и да развие умения за работа в екип. Всичко това подобрява когнитивните способности, концентрацията и ефективността.

Питър Гузуасис от университета на Британска Колумбия е обхванал в изследването си повече от 100 000 канадски ученици, явявали се на междинни матури. Около 13 процента от тях изучавали музика. Те се оказали средно с година по-напред в знанията си от връстниците си.

БТА
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини