Учени заснеха косатки да се целуват за сдобряване

  • 26 юни 2019 11:17

  • 1418
  • 1
Учени заснеха косатки да се целуват за сдобряване
© Pixabay

Учени заснеха косатки в зоологическа градина в Испания да докосват леко езиците си и да се хапят безобидно за сдобряване, съобщи в. "Дейли мейл".

Целувката е само една от многото прояви на общуване между косатките в над 100-те часа записи, направени в Лоро парк в Тенерифе.

Макар и косатките да са агресивни много рядко помежду си - около 1 процент от контактите, между тях също има дрязги. Те могат да се изявят в избутване, хапане, преследване, удар с опашката и други неприятелски движения, допълва БТА.

"Наблюдавахме, че след агресивно поведение . . . веднага следва приятелска проява за помиряване" - каза един от авторите на изследването Хавиер Алмуниа.

За да настъпи мир, косатките изразяват приятелско отношение. Най-често правят това с плуване в синхрон.

Косатките са сред най-общителните същества на планетата ни, заедно с приматите и делфините. За да се помирят, обикновено са им необходими само три минути.

"Когато има стабилна група със солиден матриарх, чието лидерство не се оспорва, конфликтите са незначителни и не продължават дълго" - обясни Алмуниа.

Изследването в Лоро парк е много важно за опознаване на косатките, които са трудни за наблюдаване в естествена среда. То ще помогне и за подобряване на условията им на живот в плен.

Последвайте канала на

Novini.bg
1418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.06.26 | 18:17

1

целуване с език... след скарване... Искам да съм косатка!!!

Добави коментар

Водещи новини