До края на лятото може да видим Юпитер и ярките му луни

  • 16 юни 2019 15:42

  • 729
  • 0
До края на лятото може да видим Юпитер и ярките му луни
© Getty Images

В неделния ден астрономическата обсерватория на връх Рожен отваря врати за всички любопитни да надникнат в Космоса. През летния сезон най-видими на нощния хоризонт са планетите гиганти Сатурн и Юпитер.

За да видим небесното шоу в пълния му блясък, трябва да търсим отдалечено място от градските светлини и ясно небе, което през юни се намира трудно. Спектакълът обикновено започва след залез слънце, а на връх Рожен в Родопите той е ослепителен. 

Има доста приложения за всички мобилни платформи, с помощта на които лесно можем да се ориентираме къде реално е Юпитер. В най-близката си точка до Земята планетата е само на 600 милиона километра от нас.

"След залеза на слънцето, Юпитер се появява на югоизточния хоризонт. Час и половина по-късно излиза и Сатурн", обясни пред камерата на "Събуди се" по Нова Телевизия. Никола Петров от "РАО Рожен".

Радиусът на този великан е 11 пъти по-голям от земния. Гравитацията му е най-силната в Слънчевата система и ако тук човек тежи 100 килограма, на Юпитер теглото му ще е 240. Този негостоприемен свят обаче е нашият спасител от опасните астероиди.

"Юпитер ги привлича, отклонява, дори падат на самата планета. И по този начин се намалява вероятността от удар с планетата Земя", обясни Петров.

В атмосферата на разноцветния гигант се вихрят урагани, спрямо които тези на Земята просто бледнеят. Огромното червено петно на планетата е мощна буря с диаметър, колкото Земята. Вихърът се върти със скрост над 400 км/ч безспирно вече стотици години. В детайли е документиран от сондата “Джуно”.

"Джуно е може би най-амбициозната мисия на НАСА. Със своите уреди ни помогна с отговорите на много научни въпроси", заяви ръководителят на проекта Рик Найбакен.

Последвайте канала на

Novini.bg
729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини