Юпитеровата луна Европа е покрита с огромни ледени шипове

  • 10 октомври 2018 15:26

  • 995
  • 0
Юпитеровата луна Европа е покрита с огромни ледени шипове
© Pixabay

Британски учени откриха доказателства, че огромни ледени шипове покриват повърхността на юпитеровата луна Европа, съобщи Phys.org.

Ледените шипове на Европа са високи до 15 м и образуват пояс около екватора на луната. Те са на разстояния около 7,5 м. и биха затруднили кацането на нея

На Земята подобни ледени образувания има в Андите. Там заради студа и сушата части от снега и леда сублимират - превръщат се в пара, без да се стопят. От този процес се появяват огромни ледени остриета, наречени "пенитентес". Макар и учените от университета на Кардиф да не са наблюдавали пряко ледени остриета на Европа, направеният от тях модел показва, че подобен процес има и на юпитеровата луна. Данни за ледени остриета има и за Плутон. Това подсказва, че подобен назъбен терен може да е характерен за ледените светове.

Заради наличието на океан от солена вода под повърхността, луната Европа е един от най-обещаващите кандидати за извънземен живот в Слънчевата система. Затова тя е сред дестинации за скорошните космически мисии.

НАСА разработва мисията "Европа Клипър", която ще бъде изстреляна през първата половина на следващото десетилетия. Тя ще застане на орбита над Юпитер, като ще изследва и Европа с няколко близки прелитания. 

БТА
995 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини