Любопитни факти за швейцарското сирене

Най-големият символ на Швейцария е сиренето, което е високо почитана стока.

Според данни на индустрията, през 2018 г. в Швейцария са изядени около 186 756 тона сирене, което е малко над 22 кг на човек и е с 560 грама повече от предходната година. foodpanda подбра любопитни факти за вкусния деликатес.

- Има повече от 450 сорта швейцарско сирене, а почти половината от млякото, произведено в Швейцария, се превръща в сирене.

- Най-високопроизводителното разнообразие от швейцарско сирене е Le Gruyère.

- Швейцарите далеч предпочитат домашно приготвени сирена, но 31% от сиренето, консумирано в страната през 2018 г., е било внесено. 

- Около една трета от швейцарското сирене се изнася.

- Германия е най-големият производител на швейцарско сирене, като получава малко под половината от износа на сирене от Швейцария.

 - През последните десет години все по-популярни станаха бразилските и меките и полумеки сирена, докато продажбите на твърди сирена леко намаляха.

- Някои твърди швейцарски сирена, включително Le Gruyère и Emmentaler, не съдържат лактоза, тъй като се разграждат в производствения процес.

- Дупките в Ементалър са направени от бактерии, които превръщат лактозата във въглероден диоксид и създават въздушни джобове.

- Твърдите сирена, включително Le Gruyère и Emmentaler, са готови за консумация след период на зреене минимум четири месеца, като постигат пълна зрялост след 7 до 12 месеца.

Коментари

  1. 2019.06.16 | 23:04

    Ако бяхте наблегнали на причините, за изчезването на дупките от сирената, щеше да е интересно.
    Но дори и това не можете да напишете вече като хората...

    Новото ръководство явно твърде зле ви влияе във всеки аспект !!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет