Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа за 250 години

  • 11 юни 2019 16:44

  • 413
  • 0
Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа за 250 години
© pixabay

Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през последните 250 години.

Броят се основава на факти, а не на оценки. Той е два пъти по-голям от този на изчезналите птици, бозайници и земноводни, взети заедно (217 вида), съобщава БТА.

Учените от британската Кралска ботаническа градина в Кю и от Стокхолмския университет подчертават, че растенията изчезват до 500 пъти по-бързо, отколкото ако нямаше човешко присъствие.

През май доклад на ООН установи, че един милион животински и растителни вида са застрашени от изчезване. Най-много растителни видове са изчезнали от островите и в тропиците. Изчезването на растенията е лошо за всички видове, каза д-р Еймиър Ник Лугада от Кралската ботаническа градина в Кю. "Милиони други видове зависят от растенията за оцеляването си, включително и хората".

Изследователите призовават за мерки, с които да бъде спряно изчезването на растенията - да бъдат описани всички растения по света, да бъдат подкрепени хербарии, които съхраняват растителни спесимени за бъдещите поколения, да бъдат подкрепяни ботаници, които извършват важни изследвания, да бъдат учени децата да разпознават местните растения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини