В Ню Йорк забраняват премахването на ноктите на котките

  • 06 юни 2019 11:51

  • 597
  • 1
В Ню Йорк забраняват премахването на ноктите на котките
© Pixabay

Камарата на представителите и Сенатът на щата Ню Йорк гласуваха да бъде забранено премахването на ноктите на котките, освен по медицински причини, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. 

Губернаторът Андрю Куомо още не е подписал проектозакона, който предвижда глоба от 1000 долара за ветеринари, извършващи процедурата.

"Премахването на ноктите на котките е ужасна, но честа операция. Тя води до болки и дискомфорт, продължаващи цял живот. Преживяват ги хиляди котки" - каза Линда Розентал от Демократическата партия, която е инициатор на забраната.

Асоциацията на ветеринарите в щата Ню Йорк не е съгласна със забраната. Специалистите изтъкват, че здравето на собственика на животното също може да я налага и в такъв случай алтернативата може да е изоставяне или евтаназия.

Някои ветеринари обаче са съгласни, че процедурата е варварска и води до трайно осакатяване, болка и поведенчески проблеми.

Премахването на ноктите на котките е забранено в много европейски държави, а в САЩ - в Сан Франциско, Лос Анджелис и Денвър, но никой друг щат досега не е гласувал срещу процедурата, при която пръстчетата на животните се ампутират до първата става.

Котешките нокти са свързани с костта, затова за отстраняването им ветеринарите режат през сухожилия и нерви. Привърженици на забраната изтъкват, че четвърт или повече от домашните котки в САЩ са с премахнати нокти.

Последвайте канала на

БТА
597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
премахнати нокти

2019.06.06 | 16:32

1

бр-р-р-р, ужас !!!

Добави коментар

Водещи новини