Шефът на полската управляваща партия отърва от кланицата на 180 подивели крави

  • 31 май 2019 07:26

  • 254
  • 0
Шефът на полската управляваща партия отърва от кланицата на 180 подивели крави
©

Намесата на Ярослав Качински, водач на управляващата в Полша консервативна партия, вероятно спаси около 180 безстопанствени крави, бродещи свободно в западната част на страната, които ветеринарните власти смятали да унищожат, предаде Франс прес.

Министърът на селското стопанство Ян Ардановски съобщи, че кравите, забелязани в община Дешчно, ще бъдат приютени в държавна ферма след намесата на Качински и президента Анджей Дуда.

По отношение на това стадо крави, които са подивели и бродят из воеводство Любюск от десет години, са били допуснати много грешки, каза Ардановски, отбелязвайки, че животните не са били регистрирани, а здравното им състояние е неизвестно.

Според полския информационен портал oko.press някогашните собственици на кравите ги пуснали на свобода, след като изгубили на търг възможността да ползват пасища.

След десетгодишно бездействие регионалната ветеринарна инспекция сметнала, че в изпълнение на европейското законодателство, тези крави трябва да бъдат унищожени. Защитници на животните подали жалба в съда, но той я отхвърлил.

След като случаят стигна до медиите, защитници на животните отишли на място, за да се опитат да спрат изпълнението на решението. Качински, известен като любител на животните, се застъпил за кравите.

Намесих се, защото за мен беше ясно, че трябва да спася тези крави. Въпрос на хуманност, а също на отношение на правителството, на нашата политическа формация, към тази част от обществото, която е чувствителна към темата, която обича животните, каза по телевизията той.

Президентът Дуда изрази сходна позиция. В Туитър той писа , че се надява на щастлива развръзка, въпреки че регулациите на ЕС налагат тези животни да бъдат убити.

Последвайте канала на

БТА
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини