Учени обясниха защо мъжете четат по-добре карти

  • 29 май 2019 13:17

  • 483
  • 2
Учени обясниха защо мъжете четат по-добре карти
© Pixabay

Мъжете се ориентират по-добре от жените по карти не заради разлики в мозъка, а заради игрите, с които са се забавлявали като деца, съобщи в. "Дейли мейл".

Конструкторите Лего и видео игрите помагат на момчетата да мислят различно от момичетата, които предпочитат кукли. Четенето на карта е свързано с пространствени умения, а те се развиват в играта с конструктори.
Разликата в ориентирането по карта при мъжете и жените е проява на "малка биологическа разлика в началото, която се е увеличила от цяла гама различен опит", каза Джина Рипон, професор по когнитивна образна диагностика от университета "Астън" в Бирмингам. Тя е убедена, че стереотипът с картите трябва да бъде осъвременен.

"Пространствените умения съвсем не са златен стандарт в доказателство, че разликите в наклонностите между мъжете и жените се дължат на различната биология. Те дават изчерпателен материал за изследване на силата на околния свят за оформяне на такива умения" - каза тя.

Миналата година изследване показа, че жените от държави, в които се правят усилия за равенство на работното място, като Великобритания, Австралия и САЩ, се ориентират по-добре от посестримите им в общества, където тяхната роля е по-традиционна.

Последвайте канала на

БТА
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хоруел

2019.05.29 | 13:35

1

Да, ама не.
Доказано е, че мъжете и жените мислят по различен начин. Момичетата си играят с кукли, точно защото имат такъв инстинкт. Преди 50г. като е нямало леко, значи ли, че момчетата не са имали ориентация.
За видеоигрите изобщо да не говорим. Те излязоха вчера. А първият трансатлантически полет е малко по-рано. С около 60г.

поп Грую

2019.05.29 | 14:20

2

млъквай педеруго

Добави коментар

Водещи новини