Планктонът мигрира на север заради климатичните промени

  • 23 май 2019 13:41

  • 473
  • 0
Планктонът мигрира на север заради климатичните промени
© pixabay

Планктонът в северното полукълбо мигрира на север в резултат на климатичните промени, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА.

"Това не е хубава вест за морските екосистеми" - заяви ръководителят на изследването Лукас Йонкерс от университета в Бремен, Германия. "Група зоопланктон е изтласкана далеч от естествения си хабитат, а това е тревожно, защото означава, че дори ако климатичното затопляне не надхвърли 1,5 градуса Целзий, екосистемите вероятно ще са силно засегнати".

Учените изследвали фораминифери - едноклетъчни, снабдени с твърда и резистентна обвивка. След като фораминифери умрат, обвивките им падат на морското дъно и позволяват на учените да изследват следи от популациите им през вековете в различни райони на света.

Едни проби, взети през периода 1978 - 2013 г., били сравнени с други от океански седименти, които датират отпреди няколко века. Оказало се, че неотдавнашните проби били сходни с онези от древността, които са събрани в морета по на юг. Това навежда на мисълта, че планктонът е мигрирал на север, докато водата се затопляла.

"Всичко е мигрирало на север - заключи Йонкерс. - На подобно място има голямо многообразие от видове. Сега обаче виждаме, че там се срещат видове, които предпочитат по-топлите води. Видове, които днес са наблюдавани край брега на Гренландия, по-рано са се срещали по на юг, ако се съди по седиментите, които датират от прединдустриалната епоха."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини