Шамани са използвали наркотици преди хиляда години

  • 07 май 2019 19:03

  • 3742
  • 1
Шамани са използвали наркотици преди хиляда години
© Pixabay

Шамани, живели в Южна Америка преди около хиляда години, са носели със себе си психотропни вещества, както и инструменти за тяхното приготовление, пише сайтът Сайънс алърт. 

До този извод стигна международна група археолози, която се натъкна на древна кожена торбичка със следи от халюциногенни растения. Артефактът беше намерен в пещерата Куева дел Чилено. Учените проведоха анализи на вътрешната му страна и на образците с помощта на течна хроматография и на тандемна мас-спектрометрия.

В торбичката са били съхранявани най-малко три растения, съдържащи буфотенин, диметилтриптамин, кокаин и други вещества. Някои от ингредиентите са били използвани за направата на аяуаска - халюциногенна напитка, която е служела за общуване с духовете.

В артефакта, ушит от лисича кожа, са били открити дървени дъсчици за стриване на растенията на прах за вдишване. Торбичката е съдържала също лопатки от кости и лула.

Последвайте канала на

БТА
3742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kiro

2019.05.08 | 01:12

1

Много ясно, това е цивилизация на хиляди години...Да не би Бойко да ги е отркил наркотиците в Шабла за първи път....хахахах

Добави коментар

Водещи новини