Кафето увеличава издръжливостта по време на физически занимания

  • 22 април 2019 14:49

  • 422
  • 0
Кафето увеличава издръжливостта по време на физически занимания
© Pixabay

Екип американски и австралийски учени установи, че кафето увеличава издръжливостта по време на физически упражнения, като за целта са необходими само две чашки от ароматната течност, пише изданието Сайънс алърт.

Изследователите, водени от Брад Шонфелд от Нюйоркския университет, анализираха 300 научни труда, в които участвали 4800 души. От получените резултати се оказа, че приемът на кофеин подобрява резултатите на спортните тренировки. Продължителността на карането на велосипед нараства между 2 и 16 процента.

Това влияние се обяснява с въздействието на кофеина върху аденозиновите рецептори. В тях важа роля играе аденозинът, който подава химически сигнали, свързани с чувството за умора. Кофеинът се конкурира с аденозина и оказва противоположно въздействие.

Средно една чашка кафе съдържа 95-165 милиграма кофеин. За подобряване на физическите резултати е необходима доза от 3-6 милиграма на килограм живо тегло. Това съответства на 210-420 килограма кофеин за човек, тежащ 70 килограма, което съответства на две чашки кафе.

Експерти препоръчват приема на напитката да става от 45 до 90 минути преди тренировките.

Последвайте канала на

БТА
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини