Птичките с многоцветна окраска не са по-лесна мишена за хищници

  • 09 април 2019 15:07

  • 372
  • 0
Птичките с многоцветна окраска не са по-лесна мишена за хищници
©

Ново изследване навежда на мисълта, че пъстроцветните пера не превръщат птичките в по-лесна мишена за хищници в сравнение с посестримите им с монотонно оперение, съобщи ЮПИ.

Специалистите по еволюционна биология остават разделени по въпроса за еволюционния произход на многоцветните пера у женските птици, но повечето учени са на мнение, че ярките пера увеличават риска птиците да станат плячка на хищници. Изследователи от университета в Мелбърн тествали това виждане, като поставили триизмерни модели на пъстроцветни птички и птички с монотонно оперение в различни хабитати, където се срещат едри хищни птици.

Оказало се, че за пъстроцветните модели не е по-голяма вероятността да станат мишена на хищните птици, отколкото за моделите с монотонна окраска. "Получените резултати показват, че лесно забележимото взаимодейства с други фактори при еволюцията на оцветяването на перата", заяви Кристъл Кейн от университета.

Въпросните модели били използвани в естествените хабитати, от савани до гъсти гори, на птички от вида Malurus splendens, които се срещат в Австралия. Те стават плячка на по-едри птици, включително присмехулни кукабура и големи ястреби. Камери помогнали на специалистите да заключат, че триизмерните модели са били атакувани от хищни птици. Женските екземпляри са атакувани по-често в сравнение с мъжките, а птиците в хабитат с разредена растителност по-често стават мишена на хищници.

Последвайте канала на

БТА
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини