Пускат на свобода косатките и белугите от залива в Приморския край на Русия

  • 08 април 2019 13:37

  • 1147
  • 2
© Pixabay

Специалисти планират да освободят близо стоте кита, държани в тесни заграждения в Приморския край на Русия в естествената им среда, съобщи днес губернаторът на района Олег Кожемяко, цитиран от ТАСС.

"Взехме официално решение да пуснем всички животни в естествена среда. Учени от екипа на Кусто и руски учени ще определят кога и кои индивиди да бъдат пуснати", каза Кожемяко.

В залива "Средни" имаше 11 косатки и 90 белуги, незаконно уловени за продажба в Китай. Три белуги изчезнаха, по-късно се разбра и за изчезването на една косатка, а полицията започна разследване.

Състоянието на животните, по данни на ветеринарите, се оценява като добро. Косатките и белугите са включени в списъка на видове водни биоресурси, за които всяка година се определят ограничения за улова.

Руският експерт Вячеслав Бизиков заяви, че е събран голям обем информация, която трябва да бъде анализирана. Въз основата на този анализ ще се отправят препоръки за планираното им освобождаване. Според Бизиков това ще стане в началото на май, като той поясни, че сега животните не могат да бъдат освободени заради състоянието им.

Екипът на Кусто ще създаде фонд за финансиране на възстановяването на животните дейност. Това съобщи днес Чарлз Виник, изпълнителен директор на организацията Уейл сенкчуъри проджект (Whale Sanctuary Project) и съветник на френския океанолог Жан-Мишел Кусто.

Последвайте канала на

БТА
1147 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ставри

2019.04.08 | 13:55

1

Откога косатките и белугите са китове ? Назначават се хора за по 500 лв на месец пък каквото напише-напише бройка да има! Мъка, страшна мъка....

Georgi

2019.08.06 | 15:53

2

Естествено, че са китове! Mammalia - Eutheria – Плацентни бозайници; Cetacea – Китоподобни, подразред Odontoceti – Зъбати китове; семейство Delphinidae - Делфинови за косатките и семейство Monodontidae - за белугата

Добави коментар

Водещи новини