Археолози проучват древно светилище в Русенско

  • 27 март 2019 09:37

  • 1960
  • 0
Археолози проучват древно светилище в Русенско
© Булфото (архив)

В Регионалния исторически музей в Русе археологът Никола Русев представи теренните проучвания на обект "Светилище на Диана" при село Кошов. Съобщението е от ръководството на музея.

В миналото в местността са открити случайно три епиграфски паметника, посветени на богинята Диана Плестрензис. През 1985 г. при разкопки са изследвани останките от две сгради. Те са разкрити повторно и през 2018 г., като са направени допълнителни наблюдения, свързани със стратиграфията и хронологията на обекта. Районът се намира в непосредствена близост до сливането на реките Бели и Черни Лом.

В първия проучен сектор е разкрита частично голяма правоъгълна сграда, която може да се датира в периода I-IV в. В другия сектор е разчистена втора постройка. Тя е с четири помещения и се определя към групата на късноримските сгради с апсиди. Функционирала е основно през IV в. Опожарена е през първата половина на V в.

Последните изследвания са през юни и юли 2018 г. под ръководството на археолозите д-р Върбин Върбанов и Светлана Тодорова.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини