Откриха фрагмент от Новия завет

  • 02 март 2012 16:13

  • 1158
  • 0
Откриха фрагмент от Новия завет
©

След откриването на фрагмент от "Евангелието" на Марко в Близкия изток, датиращ от І в. сл. Хр., се появиха още две нови писмени находки, пишат световни медии.

Става дума за ранна проповед върху книгата "Послание към евреите", както и за най-старите известни досега ръкописи на писмата на апостол Павел.

Подробности за артефактите най-вероятно ще бъдат публикувани в академичен труд, който ще излезе през 2013 г., твърди Даниел Б. Уолъс – професор по Новият завет в богословската семинария в Далас.

По думите на Уолъс, фрагментите и ръкописите са били открити в Египет. По значимост те могат да се сравнят със свитъците от Мъртво море, убеден е професорът.

Откъсът от Евангелието на Марко е „много малък фрагмент, с малко на брой стихове, но със сигурност Марко е техния автор”, подчертава Уолъс.

Към днешна дата най-ранният известен фрагмент от Новия завет е от Евангелието на Йоан. Новооткритият фрагмент от Марко ще бъде публикуван в книга заедно с още 6 други ръкописа. Един от тях ще бъде проповед върху "Посланието към евреите", датираща от ІІ век. Това показва, че посланието, чийто автор е неизвестен писател, е прието още от Ранната църква като част от Свещеното писание. Сред находките попадат и фрагменти от писма на Лука и апостол Павел, датиращи от ІІ век.

Уолъс не уточнява точно кои писма са открити. „Сега обаче имаме 4 нови ръкописи, които са с още по-ранна датировка”, пояснява той.

Последвайте канала на

1158 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини