Биолози идентифицираха нов вид акули след 30-годишни изследвания

След 30-годишни изследвания учени заключиха, че са идентифицирали нов вид малки акули, съобщи ЮПИ.

Експертът Брадли Уедърби от университета на Роуд Айлънд кръсти новия вид Etmopterus lailae, на 17-годишната си дъщеря Лейла.

Уедърби изследва акулите Etmopterus perryi от разред бодилестоподобни от три десетилетия. Смята се, че това са представителите от надразред акулообразни с най-малка дължина на тялото, която едва надхвърля 20 см.

"Не е необичайно идентифицирането на нов вид да отнеме няколко години, а след това той да бъде описан и кръстен - заяви Уедърби. - За идентифицирането на този вид обаче бе нужно малко по-дълго време."

Първите екземпляри от вида, които Уедърби е виждал, били замразени. Той получил сандъче със замразени акули. Уедърби започнал да сортира екземплярите година по-късно. Ученият прецизно изследвал анатомичните им особености и ги описал. Преди да приключи изследването си, поискал мнението на специалиста по акулите Дейвид Ебърт от морската лаборатория в Мос Лендинг, Калифорния. Трябвало да минат 5 години, за да може той да установи, че действително става въпрос за неизвестен на науката вид.

Резултатите от изследването са публикувани в Zootaxa.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет