За символиката на мартеницата научават деца от Търговище в ателие "Пижо и Пенда"

  • 25 февруари 2019 14:11

  • 376
  • 0
За символиката на мартеницата научават деца от Търговище в ателие "Пижо и Пенда"
© Булфото

За символиката на мартеницата научават деца от Търговище в ателие "Пижо и Пенда". От днес работилницата за мартеници към Регионалния исторически музей отвори врати, а до 1 март тя ще бъде посетена от близо 400 ученици, разказа за БТА музейният педагог Ралица Димова.

Организирани групи се запознават с първомартенската обредност и усвояват основни техники за направа на мартеници. Чрез беседата на музейния специалист те опознават бита на българите от миналото. Денят започва с първомартенско замитане на къщата, при което боклукът никога не се изхвърля. Пали се, а момчетата го прескачат със свити крака, за да не ги хапят змии и дребни полски животинки, разказа Димова. Замитането е символично "изнасяне" на зимата от дома и приемането на новото слънце и пролетта.

В ателието децата сами изработват мартеници - символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, на обич и доброжелателство. Всяко индивидуално прави помпон на вретено, както са ги изработвали бабите в миналото. А за символите на цветовете им обяснява Ралица Димова. Белият - доброта, червеният - здраве и сила, а пресукани предпазват от зло и болести. Според вярванията, децата кичат мартеница на китката на ръката, момите - от лявата страна на гърдите, а момците - на пояса за плодородие.

Младите хора научават още, че мартеницата може да се свали на 9 март - когато християнската църква отбелязва деня на Свети Четиридесет мъченици; на Благовещение - 25 март или когато се види птица - предвестник на пролетта.
Инициативата ще продължи до 1 март, а всички материали са предоставени от Историческия музей.
 

Последвайте канала на

376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини