В Плевен показват мраморна глава от статуя на римски император и бронзови монети на Калигула и Клавдий

  • 14 февруари 2019 10:18

  • 1115
  • 1
В Плевен показват мраморна глава от статуя на римски император и бронзови монети на Калигула и Клавдий
© Регионалния исторически музей - Плевен

В Плевенско са открити бронзови монети на Калигула и Клавдий, част от статуетка на бога на медицината Асклепий и мраморна глава на римски император. Това съобщи д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически музей в Плевен, цитиран от БТА.

Ценните находки са част от богатото съдържание на фотоизложбата "Археологическо лято 2018", подредена в музея. Тя представя работата на плевенските археолози през миналата година и техните открития.

Намерената мраморна глава на римски император от периода на т. нар. "войнишки императори" от трети век, ще бъде показана за първи път пред публика в Нощта на музеите, уточни Попов.

В древния римски град и лагер Улпия Ескус при плевенското село Гиген под ръководството на доц.д-р Гергана Кабакчиева са открити също мраморни колони на публична сграда, в която е гостувал римски император. В античната римска митница при Белене - Димум, екипът на археолога Соня Лазарова е открил също бронзови плочки от римска броня /ризница/ и пластина от римски лък. В местността Попска могила между селата Крушовица и Садовец е разкопана голяма битова пещ, част от жилище и оръдия на труда от кост, камък и кремък от бронзовата епоха, дело на екипа на д-р Георги Иванов.

Археолозите на Плевенския музей са работили на много други обекти и извън пределите на региона, уточни д-р Володя Попов. Изложбата в първо фоайе на музея предизвиква интерес. Първи бяха децата от училище "Валери Петров".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1115 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ZICO

2019.02.14 | 22:32

1

a statuja na putin ne namerihali.

Добави коментар

Водещи новини