Палеонтолози установиха кога кенгуруто е започнало да подскача

07 февруари 2019 11:30

Палеонтолози установиха кога кенгуруто е започнало да подскача
© Pixabay
640 1

Фосили, намерени в Куинсланд, Австралия, разкриха, че кенгуруто е започнало да подскача преди 20 милиона години, много по-рано, отколкото мислеха специалистите, съобщи сайтът на Би Би Си.

Учени от университета в Упсала изследваха фосилизирано стъпало на предшественик на кенгуруто. Те установиха, че той не само е подскачал, но е и ходел на четири крака и се е катерел по дърветата.

Странните подскоци на съвременното кенгуру са много ефикасен начин за придвижване в открити хабитати, като пустини и тревисти райони.

Затова е разпространена теорията, че животните са еволюирали да се движат така заради засушаване, което е довело до преобладаващо ниска растителност. Според шведските учени обаче, те са започнали да подскачат още в горите. 

БТА
640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.02.07 | 12:25

130593

според шведските учени кенгурчето като порасне си избира кой вид да е. може да реши да подскача, да плува, да лети. майка му не го учи да подскача, защото това е видов стериотип и то трябва дамо да реши само как се чувства като порасне. може да лети като орел, може да плува като акула. може да се зарови в земята като къртица. може да иска да е прасе, заек, алигатор и т.н. пълна свобода на избор - все пак живее в либерално демократична държава в 21век.

Добави коментар

Водещи новини