43% от българите не закусват и се хранят вредно

  • 07 февруари 2019 15:29

  • 2072
  • 2
43% от българите не закусват и се хранят вредно
© Pixabay

Въпреки че почти всеки специалист и диетолог определя закуската като най-важното хранене за деня, се оказва, че българите масово я пропускат. Това показва проучване на „Алфа Рисърч“ за навиците на съвременния българин. 

Много важен е фактът обаче, че 95 на сто от нашенците не пропускат вечерята. Почти 60% не ядат нищо между обяда и вечерята, а има и 20%, които пропускат и обяда. Което означава, че на вечеря нашенецът „наваксва“ с обилна трапеза. 

Този тип хранене е познат във фитнес средите и се нарича метод „войнишко хранене“. Но почти никой не го използва, първо защото е свързан с много „нечисто“ трупане на маса (с много мазнини и на „неправилни места“), и второ, защото вреди на стомаха и работата на организма. 

Pixabay

 

Пропускането на закуската при повечето хора не означава и пропускане на кафето. А всички знаем, че кафето на празен стомах изключително много му вреди – най-малко докарва болки, а в най-лошите (и все по-чести) случаи води до хронични заболявания. 

Другият минус на пропуснатата закуска е липсата на енергия през деня. Хората все по-често се оплакват от отпадналост, а продължават да не правят нищо по въпроса да променят това. 

Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%)

И за двата случая има решение и то най-често се крие в хапването на плод. Това е сериозно подценявано от българина, защото той си представя закуската като нещо „сериозно“ и претрупано. С други думи – както баба му я е правила. Това включва познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети закусва с тестени закуски (вкл. банички). 

Логично е, когато си представиш, че те чака това, а стомахът ти да е още сънен сутрин, да си кажеш „по-добре не. Факт е, че повечето българи са свикнали на закуска да се яде обилно и „здраво“ и заявяват, че си представят закуската с тестени продукти, комбинирани със сирене, кашкавал или месен колбас.

Pixabay

 

Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве. 

И все пак голяма част от закусващите нашенци (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. А според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.
59 на сто от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове.  

„За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия и необходимите витамини, минерали и фибри, за да посрещаме с енергия всекидневните си задачи“, обясни д-р Мария Николова, която е водещ специалист диетолог и асистент към Медицински Университет – София. 

Тя допълни: „Важна е ежедневната консумация на храна с висока биологична плътност, т.е. богата на витамини, минерали, биологично активни вещества, което поддържа здравословен баланс и антиоксидантната защита в организма, подкрепя имунната защита, подобрява когнитивните ни възможности и концентрацията и носи цялостни ползи за организма ни, а новите 100% плодови и зеленчукови сокове и смутита на Cappy са надеждно решение за натовареното  ни забързано ежедневие. Една напитка се равнява на една порция плодове, достатъчна да осигури необходимата енергия за добър старт на деня“. 

За хората, които нямат апетит сутрин или пък страдат от липсата на време, има едно ново решение – новите 100% плодови продукти Cappy+ и Cappy Smoothie. Те се явяват именно в отговор на нарастващата нужда от бърз и лесен, надежден продукт за забързания градски човек и осигуряват необходимите хранителни вещества, витамини и минерали. Консумацията помага за нещо много важно: пълноценен старт на деня – зарежда с енергия. Може да послужи и за засищане с порция свежест между храненията. 

Cappy Smoothie е съчетание от 100% плодови сокове и плодови пюрета. Продуктът не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавена захар, което е важно за здравословният начин на хранене. Създаден е от прецизно подбрани плодове. Комбинацията от истински плодови вкусове (не от концентрат) и полезни хранителни вещества в удобна опаковка носи усещане за ситост и доставя на тялото необходимите витамини и минерали.

Доставката на енергия и премахването на глада са полезните начини за диета, а не пълният глад до изнемога и увреждането на стомаха. 

Cappy+ с витамин С осигурява 72% от препоръчителния дневен прием при мъжете и 84% при жените. 

Витамин С участва активно в белтъчната, мастна и въглехидратна обмяна на организма. 

Cappy+ с магнезий пък предоставя с една доза 112,5 мг, т.е. 32% от необходимата доза от магнезий при мъже и 37% при жени. Знаем, че магнезият е необходим за нормалната дейност на мускулите.

Cappy си партнира с д-р Мария Николова, а в събитието, с което именно стартира това партньорство, се включи и победителят от второто издание на Master Chef Севда Димитрова. Тя направи атрактивна (и полезна) демонстрация как да си приготвим вкусна, лесна и пълноценна закуска само за няколко минути. 

**********

Интересни факти от проучването „Навици на хранене на българите“:
 

- Всеки българин вечеря (95%), обяд не пропускат 80%, а редовно закусващите сутрин са 57%.
 

- Почти еднакви дялове от анкетираните закусват сами (46%) или със семейството си (42%), а останалите в компанията на колеги и приятели. 
 

- Любимото място за закуска за две трети от българите е вкъщи, останалите анкетирани се хранят по път или, когато стигнат работа или училище. 
 

- За повечето българи, които не пропускат закуската, първото ядене за деня е най-вече източник на енергия (57%) и е свързано със задоволяване на глада (52%). В по-малка степен те я асоциират със здраве (36%) или нещо друго като удоволствие, разсънване или просто навик (12-16%). 
 

- Предпочитанията за сутрешната закуска са ориентирани в по-голяма степен към домашно приготвената храна – 54%, за сметка на закупената отвън – 46%. 
 

- Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист: 43% започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси, всеки трети с тестени закуски (вкл. банички), а на всяка пета маса присъстват още плодове и яйца.
 

- 78% от анкетираните консумират кафе със закуската. 
 

- По-високото плодово съдържание е от значение за потреблението на определен тип сок – колкото е по-високо то, толкова повече се закупува сокът.
 

- Най-много сокове вкъщи консумират семейните, на възраст между 36-45г., домакинствата с непълнолетни деца.

--------------

Платен материал
 

Novini.bg
2072 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
шменти капели

2019.02.07 | 20:47

2

викаш няма реклама

2019.02.07 | 19:21

1

Баба ми вече е на 91г, и продължава да си закусва сланинка с две препечени филийки хляб. Капи със сигурност не е опитвала.

Добави коментар

Водещи новини