Метеорит е ударил Луната по време на пълното лунно затъмнение (видео)

  • 23 януари 2019 12:07

  • 4263
  • 4
Метеорит е ударил Луната по време на пълното лунно затъмнение (видео)
© Pixabay

Астрономи потвърдиха, че видяното от някои звездобройци проблясване по време на пълното лунно затъмнение в понеделник, е било удар на метеорит в повърхността на естествения ни спътник, съобщи в. "Дейли мейл".

Ударът е станал около 4, 41 ч. по Гринуич (6,41 ч. българско време). Астрофизикът Хосе Мария Мадиедо разпространи в Туитър запис на проблясъка още в понеделник. Телескопи на проекта за наблюдение на Луната МИДАС - Moon Impact Detection and Analysis System - са документирали мимолетното явление, станало през фазата на пълно затъмнение, когато Луната светеше в кърваво червено.

Проектът МИДАС следи ударите на тъмната страна на Луната, която никога не се осветява от Слънцето.

"Като изследваме метеоритите на Луната, можем да определим колко космически скали падат на нея и честотата им. От това можем да заключим каква е вероятността за удари на Земята" - обясни Мадиедо миналата година.

Последвайте канала на

БТА
4263 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Tony

2019.01.24 | 16:54

4

Ей,,, съсипаха я тая луна бе!

Мен

2019.01.23 | 18:51

3

"Проектът МИДАС следи ударите на тъмната страна на Луната, която никога не се осветява от Слънцето". Много сте прости. Луната няма "тъмна страна", която никога не се осветява от Слънцето. Има страна, която не се вижда от Земята, което не означава, че не се осветява от Слънцето. Замислете се само за един много прост (като за вас) пример - Слънчево затъмнение - я кажете сега че "тъмната страна" на луната никога не се осветявала от Слънцето. Просташка работа, като Боко-Тиквуна-Еднокнижник дето говори са "високи технологични поизводства" - колко са високи бе, цървул - 100 метра, 200 метра ?

2019.01.23 | 16:05

2

Автора-тъпанар каза: "тъмната страна на Луната, която никога не се осветява от Слънцето."

Крум Усаински-Крупник

2019.01.23 | 12:57

1

Цървули!!!Кой им каза на тези Емблематични Безмозъчни Олигофрени от Новини.Бг,че обратната страна на Луната не се осветява от Слънцето???Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини