Коват отново мечовете на Севт III

  • 27 февруари 2012 14:07

  • 2723
  • 0
Коват отново мечовете на Севт III
©

Два царски меча от времето на тракийския владетел Севт Трети ще върнат стария си блясък до края на тази година. Оръжията са от епохата на Одриското царство и ще бъдат реставрирани с финансовата подкрепа на българска банка, информираха от община Казанлък. Мечовете вероятно са принадлежали на самия владетел Севт Трети, тъй като са част от находките в гробница Голямата Косматка, съобщава Труд.

При разкопки в едноименната могила край град Шипка през 2004 г. д-р Георги Китов откри на същото място и бронзовата глава на тракийския цар. Те са били изработени по уникална технология с врязана украса, при която златото е било вчуквано в желязната основа на оръжието.

Дарените от банката 10 000 евро ще бъдат използвани за възстановяването на двете царски оръжия - шедьовър на тракийското военно снаряжение. Трима водещи специалиалисти от Италианския институт за консервация и реставрация на паметниците на изкуството ще помагат на българския реставратор д-р Георги Мавров в работата с находките. Те са консултирали и реставрацията на бронзовата глава на Севт Трети.
Древните автори често споменават доспехите на тракийските войни като най-хубави и скъпоценни в античния свят. Самият Омир описва с възхищение тракийския цар Резос, който участвал в Троянската война. Сега ще може да се види част от великолепието и майсторската изработка на снаряженията, смятат специалистите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини